Hva er kryptovaluta?

En kryptovaluta (eller “krypto”) er en digital eiendel som kan sirkulere uten behov for en sentral myndighet som en regjering eller bank. I stedet lages kryptovalutaer ved hjelp av kryptografiske teknikker som gjør det mulig for folk å kjøpe, selge eller handle dem på en sikker måte.

Bitcoin og de fleste andre kryptovalutaer støttes av en teknologi kjent som blockchain, som opprettholder en sikker registrering av transaksjoner og holder styr på hvem som eier hva.

Opprettelsen av blokkjeder adresserte et problem som tidligere forsøk på å lage rent digitale valutaer møtte: hindre folk i å lage kopier av beholdningen deres og forsøke å bruke dem to ganger.

Individuelle enheter av kryptovalutaer kan refereres til som mynter eller tokens, avhengig av hvordan de brukes. Noen er ment å være bytteenheter for varer og tjenester, andre er ment for å holde på en verdi, og noen er for det meste designet for å hjelpe til med å drive datanettverk som utfører mer komplekse økonomiske transaksjoner.

En vanlig måte å lage kryptovalutaer på er gjennom en prosess kjent som mining, som brukes av Bitcoin. Mining kan være en energikrevende prosess der datamaskiner løser komplekse gåter for å verifisere ektheten av transaksjoner på nettverket. 

Som en belønning kan eierne av disse datamaskinene motta nyopprettet kryptovaluta. Andre kryptovalutaer bruker forskjellige metoder for å lage og distribuere tokens, og mange har en betydelig lettere miljøpåvirkning.

For de fleste er den enkleste måten å få kryptovaluta på å kjøpe den, enten fra en børs eller en annen bruker.

Fordeler og ulemper med kryptovaluta

Kryptovaluta inspirerer lidenskapelige meninger på tvers av spekteret av investorer. Her er noen grunner til at noen mennesker tror det er en transformasjonteknologi, mens andre bekymrer seg for at det er en kjepphest. Les litt om fordeler og ulemper før du vurderer å investere i kryptovaluta:

Fordeler med kryptovaluta

  • Tilhengere ser på kryptovalutaer som Bitcoin som fremtidens valuta og prøver å kjøpe dem nå, antagelig før de blir mer verdifulle.
  • Noen tilhengere liker det faktum at kryptovaluta fjerner sentralbanker fra å administrere pengemengden siden disse bankene over tid har en tendens til å redusere verdien av penger via inflasjon.
  • I samfunn der det tradisjonelle finansielle systemet har vært dårligere, ser noen mennesker på kryptovalutaer som et lovende fotfeste. Data fra Pew Research Center fra 2021 fant at asiatiske, svarte og latinamerikanske mennesker “er mer sannsynlig enn hvite voksne til å si at de noen gang har investert i, handlet eller brukt en kryptovaluta.”
  • Andre talsmenn liker blokkjedeteknologien bak kryptovalutaer, fordi det er et desentralisert behandlings- og registreringssystem og kan være sikrere enn tradisjonelle betalingssystemer.
  • Noen spekulanter liker kryptovalutaer fordi de går opp i verdi og ikke har noen interesse i valutaenes langsiktige aksept som en måte å flytte penger på.
  • Noen kryptovalutaer tilbyr sine eiere muligheten til å tjene passiv inntekt gjennom en prosess som kalles staking. Krypto-staking innebærer å bruke kryptovalutaene dine for å verifisere transaksjoner på en blokkjedeprotokoll. Selv om staking har sine risikoer, kan det tillate deg å øke kryptobeholdningen din uten å kjøpe mer.

Ulemper med kryptovaluta

  • Mange kryptovalutaprosjekter er uprøvde, og blokkjedeteknologi generelt har ennå ikke fått bred adopsjon. Hvis den underliggende ideen bak kryptovaluta ikke når sitt potensial, vil langsiktige investorer kanskje aldri se avkastningen de håpet på.
  • For kortsiktige kryptoinvestorer er det andre risikoer. Prisene har en tendens til å endre seg raskt, og selv om det betyr at mange mennesker har tjent penger raskt ved å kjøpe seg inn til rett tid, har mange andre tapt penger ved å gjøre det like før et kryptokrasj.
  • Disse ville endringene i verdi kan også kutte mot de grunnleggende ideene bak prosjektene som kryptovalutaer ble opprettet for å støtte. For eksempel kan det være mindre sannsynlig at folk bruker Bitcoin som betalingssystem hvis de ikke er sikre på hva det vil være verdt neste dag.
  • Miljøpåvirkningen av Bitcoin og andre prosjekter som bruker lignende miningprotokoller er betydelig. En sammenligning fra University of Cambridge, for eksempel, sa at verdensomspennende Bitcoin-mining bruker mer enn dobbelt så mye strøm som all amerikansk boligbelysning. Noen kryptovalutaer bruker annen teknologi som krever mindre energi.
  • Regjeringer rundt om i verden har ennå ikke helt regnet med hvordan de skal håndtere kryptovaluta, så regulatoriske endringer og inngrep har potensial til å påvirke markedet på uforutsigbare måter.

Risiko med kryptovaluta

Kryptovaluta er en relativt risikabel investering, uansett hvordan du deler den. Generelt sett bør høyrisiko investeringer utgjøre en liten del av den totale porteføljen din – én vanlig retningslinje er ikke mer enn 10 %. 

Det kan være lurt å se først for å støtte opp pensjonssparingene dine, betale ned gjeld eller investere i mindre volatile fond som består av aksjer og obligasjoner.

Det er andre måter å håndtere risiko på i kryptoporteføljen din, for eksempel ved å diversifisere utvalget av kryptovalutaer du kjøper. 

Krypto-aktiva kan stige og falle i forskjellige grader og over forskjellige tidsperioder, så ved å investere i flere forskjellige produkter kan du isolere deg – til en viss grad – fra tap i en av dine beholdninger.

Det kanskje viktigste når du investerer i noe er å gjøre research før du investerer. Dette er spesielt viktig når det kommer til kryptovalutaer, som ofte er knyttet til et spesifikt teknologisk produkt som er under utvikling eller utrulling.

Når du kjøper en aksje, er den knyttet til et selskap som er underlagt veldefinerte krav til finansiell rapportering, noe som kan gi deg en følelse av utsiktene.