Hvordan investere dine penger?

Å lære å investere penger kan virke skummelt, men det er enklere enn du tror, og du kan begynne uansett hvor mye du har spart.

Å investere penger i aksjemarkedet er den vanligste måten å bygge opp en formue og spare til langsiktige mål som pensjonering, men det kan føles skremmende å finne ut den beste måten å investere de pengene på. Dette trenger ikke være tilfelle.

Den beste måten å investere penger på: En steg-for-steg guide

Alle har en unik økonomisk situasjon. Den beste måten å investere på avhenger av dine personlige preferanser sammen med dine nåværende og fremtidige økonomiske forhold. 

Det er viktig å ha en detaljert forståelse av dine inntekter og utgifter, eiendeler og forpliktelser, ansvar og mål når du bygger en solid investeringsplan.

1. Gi pengene dine et mål

Det å finne ut hvordan investerere penger starter med å bestemme investeringsmålene dine, når du trenger eller ønsker å oppnå dem og komfort nivået ditt med risiko for hvert mål.

Langsiktige mål: Det universelle målet er ofte pensjonisttilværelse, men du kan ha andre også: Vil du ha forskuddsbetaling på hus- eller utdanning? Kjøpe drømmehuset eller dra på tur jorden rundt om 10 år?

Kortsiktige mål: Dette er neste års ferie, et hus du vil kjøpe neste år, et nødfond eller sparegrisen din.

I dette innlegget fokuserer vi i stor grad på langsiktige mål. Vi vil også komme inn på hvordan du investerer uten noe spesifikt mål i tankene. Tross alt er målet om å øke pengene dine et fint mål i seg selv.

Penger til kortsiktige mål bør generelt sett ikke investeres i det hele tatt. Hvis du trenger pengene du sparer på under fem år, sjekk ut våre anbefalinger for hvordan du investerer penger for kortsiktige mål.

2. Bestem hvor mye hjelp du vil ha

Når du kjenner målene dine, kan du dykke ned i detaljene om hvordan du investerer. Men hvis gjør-det-selv-ruten ikke høres ut som om det blir din kopp te, ingen bekymringer.

Mange sparere foretrekker at noen investerer pengene sine for dem. Og selv om det pleide å være et kostbart forslag, er det i dag ganske rimelig – billig, til og med! — å ansette profesjonell hjelp takket være bruken av automatiserte porteføljestyring tjenester a.k.a. robo-rådgivere.

Disse nett rådgiverne bruker algoritmer og avansert programvare for å bygge og administrere en kundes investeringsportefølje, og tilbyr alt fra automatisk rebalansering til skatteoptimalisering og til og med tilgang til menneskelig hjelp når du trenger det.

3. Velg investeringer som samsvarer med din risikotoleranse

Å finne ut hvordan du investerer penger innebærer å spørre hvor du bør investere penger. Svaret vil avhenge av dine mål og vilje til å ta mer risiko i bytte mot høyere potensielle avkastning. Vanlige investeringer inkluderer:

Aksjer: Individuelle aksjer (eierskap) i selskaper du tror vil øke i verdi.

Obligasjoner: Obligasjoner lar et selskap eller en regjering låne pengene dine for å finansiere et prosjekt eller refinansiere annen gjeld. Obligasjoner regnes som renteinvesteringer og gir vanligvis regelmessige rentebetalinger til investorer. 

Aksjefond: Ved å investere pengene dine i fond – som aksjefond, indeksfond eller børshandlede fond (ETF) – kan du kjøpe mange aksjer, obligasjoner eller andre investeringer samtidig. 

Aksjefond bygger umiddelbar diversifisering ved å samle investeringer og bruke dem til å kjøpe en kurv med investeringer som er i tråd med fondets uttalte mål. 

Fondene kan forvaltes aktivt, med en profesjonell forvalter som velger investeringene som brukes, eller de kan spore en indeks. Et S&P 500-indeksfond vil for eksempel inneha 500 av de største selskapene i USA.

Eiendom: Eiendom er en måte å diversifisere investeringsporteføljen din på utenfor den tradisjonelle blandingen av aksjer og obligasjoner. 

Det betyr ikke nødvendigvis å kjøpe et hjem eller bli en utleier – du kan investere i REITs, som er som aksjefond for eiendom, eller gjennom nettbaserte eiendomsinvestering plattformer, som samler investeringer.

For vekst, investere i aksjer og aksjefond

Hvis du har høy risikotoleranse og kan volatilitet i magen, vil du ha en portefølje som hovedsakelig inneholder aksjer eller aksjefond. Hvis du har lav risikotoleranse, vil du ha en portefølje som har flere obligasjoner, siden disse har en tendens til å være mer stabile og mindre volatile.

Målene dine er også viktige for å forme porteføljen din. For langsiktige mål kan porteføljen din være mer aggressiv og ta mer risiko – potensielt føre til høyere avkastning – så du vil sannsynligvis eie flere aksjer enn obligasjoner.

Uansett hvilken rute du velger, er den beste måten å nå dine langsiktige økonomiske mål og minimere risiko å spre pengene dine på en rekke aktiva typer. Det kalles aktivaallokering. Innenfor hver aktivaklasse vil du også diversifisere til flere investeringer.

Aktivaallokering er viktig fordi ulike aktivaklasser – aksjer, obligasjoner, ETF-er, verdipapirfond, eiendom – reagerer ulikt på markedet. 

Når en er oppe, kan en annen være nede. Så å bestemme seg for den riktige blandingen vil hjelpe porteføljen din med å klare skiftende markeder på reisen mot å nå målene dine.

Diversifisering betyr å eie en rekke eiendeler på tvers av en rekke bransjer, bedriftsstørrelser og geografiske områder. Det er som en undergruppe av aktivaallokering.

Å bygge en diversifisert portefølje av individuelle aksjer og obligasjoner tar tid og kompetanse, så de fleste investorer drar nytte av fondsinvesteringer.

Indeksfond og ETF-er er vanligvis rimelige og enkle å administrere, ettersom det kan ta bare fire eller fem fond for å bygge tilstrekkelig diversifisering.