Passiv Inntekt

Tenk om du kunne tjene penger ved å lene deg tilbake og ikke gjøre noe. Tro det eller ei, det er noe utallige mennesker gjør hver dag. De pengene du tjener med liten eller ingen innsats er kjent som passiv inntekt, og det setter deg på rask vei mot økonomisk uavhengighet.

Å tjene penger uten å jobbe for det høres kanskje for godt ut til å være sant, og det er en hake. Passiv inntekt materialiserer seg ikke av seg selv; det krever en forhånds investering av penger og tid. Det første trinnet for å få tilgang til passiv inntekt er å kjøpe, skape eller bidra til eiendeler som produserer en kontantstrøm. 

Hvis alt går som planlagt, er belønningen din for den første investeringen en pågående inntektsstrøm du kan nyte godt av over tid.

Fordeler med passiv inntekt

Passiv inntekt er et kritisk element for økonomisk uavhengighet. Sammenlign passiv inntekt med pengene du tjener i en lønnsslipp, og du kan se hvorfor.

Arbeidsinntekten din avhenger av at du møter opp og utfører oppgaver hver dag. Det er begrenset på mange måter — av timene i døgnet, helsen din, alderen din, bedriftens retningslinjer for høyninger og kampanjer, og til og med sjefens oppfatning av ytelsen din. 

Selv når du er frisk og i stand til å jobbe, er det et tak for hvor mye du kan tjene. Og hvis helsen din svikter, tar inntjeningspotensialet ditt et slag i ansiktet også.

Passiv inntekt har ikke disse begrensningene. Du kan tjene passivt i alle aldre og uansett helsetilstand. En større strøm av passive inntekter gjør deg mindre avhengig av lønnsslippen din og gir deg større frihet til å velge hvordan du bruker tiden din. 

En passiv inntekt kan finansiere store økonomiske mål, som pensjonering, eller mindre, som tilbakebetaling av gjeld.

Typer passiv inntekt

Som nevnt ovenfor kan du bygge en passiv inntektsstrøm ved å kjøpe, opprette eller bidra til en eiendel som genererer kontanter

  1. Kjøp: Passive inntekts investeringer inkluderer utbytteaksjer, obligasjoner, livrenter og utleieeiendommer. Du kan også kjøpe en liten bedrift.
  2. Vær kreativ: Du kan utvikle et produkt eller en tjeneste som genererer penger.
  3. Bidra: Du kan investere i en eksisterende virksomhet eller et kommandittselskap. Du kan også gjøre en eiendel du allerede eier tilgjengelig for salg eller leasing. Å leie ut et rom i huset ditt er et eksempel.

Hva er de mest populære måtene å tjene passiv inntekt på?

Populære passive inntektsstrategier faller inn i tre generelle kategorier:

Tradisjonelle inntekts investeringer: Rente- og utbyttebetalende verdipapirer er populære kilder til passiv inntekt fordi de krever svært lite arbeid. 

Du gjør forskningen på forhånd, holder øye med investeringsporteføljen din og samler inn betalingene dine. 

Hvis du ikke trenger kontantstrømmen med en gang, kan du reinvestere disse utbytte- eller rentebetalingene for å fremskynde inntektsveksten din.

Utleieboliger: Å eie eiendom for leieinntekter er også attraktivt fordi du kan finansiere eiendommen rimelig med boliglån. 

Eiendommens verdi er heller ikke like volatil som aksjer. Avveiningen er at passiv inntekt fra eiendom ofte er mindre passiv enn du skulle tro. 

Med mindre du ansetter en eiendomsforvalter, vil du koordinere vedlikehold og reparasjoner, stille spørsmål til leietakere og samle inn husleie.

Online-bedrifter: De som mangler penger ser ofte etter å starte en liten bedrift som til slutt vil produsere passiv inntekt.

Det er mange muligheter i det digitale rommet, fra e-handelsbutikker som sender produkter til blogger og nettkurs. 

Dette er en langsiktig strategi siden disse virksomhetene ofte er ressurskrevende i starten.

Er en passiv inntekt helt fri for arbeid?

Nei, en passiv inntekt krever arbeid. Mye av dette arbeidet gjøres imidlertid i starten, slik at du kan nyte kontantstrømmene senere med mindre innsats. 

Mengden arbeid som er involvert varierer basert på den passive inntektsstrategien du følger.

Invester i en anerkjent utbytteaksje, og du trenger ikke å gjøre mye i det hele tatt. Bare overvåk posisjonen din, og du kan få 2 % eller 3 % avkastning på investeringen din i mange år.

Når du forfølger høyere avkastning, kan mengden arbeid øke. Du kan investere i et høyavkastningsinntektsfond som bruker innflytelse og andre aggressive taktikker for å forsterke avkastningen, for eksempel.

Det er en posisjon du må administrere tett siden den sannsynligvis vil være ganske følsom for markeds- og økonomiske trender.

En lansering av småbedrifter, som kan ha ubegrenset avkastning potensial, krever vanligvis enda mer tid og energi. Du kan legge inn mange timer i flere måneder før virksomheten er stabil nok til at du kan gå tilbake fra frontlinjen.